dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

19.05.25.

Wtorek

20.05.25.

Środa

21.05.25.

Czwartek

22.05.25.

Piątek

23.05.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, polędwica sopocka, zielony ogórek, mix sałat, żółty ser. Powidła, (1,7) herbatka z maliną, kakao

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem szynka z kurczaka, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, owsianka z owcami, herbata malinowa. (1, 7)

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, jajecznica na masełku, papryka paseczki, kiełbaska krakowska, powidła, ser śmietankowy, (1,3,7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, pasta z makreli, szynka gotowana, pomidorki koktajlowe, ogórki małosolne, serek topiony (1,4,7)herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, płatki kukurydziane, owsiane zalewane mlekiem, zielony ogórek, ser żółty, powidła, (1, 7) herbata z cytryną.

 

Obiad

Zupa kalafiorowa z warzywami /9/ Pulpecik z indyka w sosie koperkowym /1,3,7/ kasza bulgur /1/, gotowana marchewka, kompot

 

Pomidorowa z grzankami /1,9/

Polędwiczki z kurczaka panierowane /1,3/, ziemniaki gotowane, mix sałat, domowy sos vinegrette, kompot

Krupnik z kaszy jaglanej /9/

Makaron spaghetti z sosem Bolognese /1,9/, kompot

Warzywna z kiszoną kapustą /9/Amerykańskie Pancakes /1,3,7/, sos owocowy, kwaśna śmietana /7/ kompot

 

Krem z zielonego groszku z ryżem preparowanym /9/

Miruna w cieście /1,3,4/, kuskus z ziołami /1/, surówka z marchewki, kompot

Podwieczorek

Murzynek wypiek własny, jabłko, banan, herbatka owocowa, woda z miętą. (1,3,7).

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, arbuz, chrupki kukurydziane (7) woda z cytryna i mięta.

Pizzerinki z serem żółtym, szynką, paseczki marchewki, kiwi, jabłko, woda z cytryną i miętą. (1,7)

Tosty z żółtym serem i szynką, jabłko, arbuz, woda z cytryną i miętą. (1,7)

Sałatka owocowa, chlebek ryżowy, lemoniada cytrynowa.


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.