dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

12.05.25.

Wtorek

13.05.25.

Środa

14.05.25.

Czwartek

15.05.25.

Piątek

16.05.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, ser żółty, powidła, pomidorki koktajlowe, (1,7) herbatka z maliną, kakao

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem szynka z indyka, zielony ogórek, płatki kukurydziane zalewane mlekiem, powidłą (1,7) herbata z cytryną.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, salami, ogórek małosolny, paprykarz, pomidorki koktajlowe, papryka paseczki, powidła, ser śmietankowy, rzodkiewka(1,4,7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, polędwica, pomidor z szczypiorkiem, słupki zielonego ogórka, powidła, ser śmietankowy, (1, 7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, płatki kukurydziane, owsiane zalewane mlekiem, powidła, serek topiony z łososiem (1,4,7) herbata z cytryną.

 

Obiad

Zupa meksykańska z fasolą i papryką /9/Mielony wieprzowy /1,3/, kasza /1/, ciemny sos, buraczki, kompot

 

Rosół makronem /1,9/Gotowany filet z kurczaka w sosie potrawkowym /7/, ryż , fasolka szparagowa, kompot

Zupa jarzynowa /9/Gulasz z kurczakiem i warzywami, ziemniaki gotowane, mizeria /7/, kompot

Spektakl w tym dniu obiadku nie ma

Krem brokułowy z grzankami /1,9/

Mintaj panierowany pieczony /1,3,4/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

 

Podwieczorek

Ciastko francuskie wypiek własny z jabłkiem, chlebek ryżowy, słupki marchewki, woda z cytryną i mięta.

Deserek waniliowy z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, banan, jabłko, (7) woda z cytryna i mięta.

Hot – dog kibica (kiełbaska drobiowa), kiwi, jabłko, herbatka rumiankowa. (1,3,7)

Spektakl w tym dniu obiadku nie ma

Murzynek z cukinii wypiek własny, pomarańczko, herbatka miętowa, woda z cytryną (1,3,7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.