dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

24.11.25.

Wtorek

25.11.25.

Środa

26.11.25.

Czwartek

27.11.25.

Piątek

28.11.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, szynka drobiowa, zielony ogórek, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, serek topiony,  powidła,   
(1, 7), herbatka owocowa

Szwedzki bufet: chleb pszenny z masełkiem, kiełbaski z szynki z wody, ketchup, ser żółty, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek,  powidła, herbata z cytryną (1, , 7)

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, szynka gotowana z indyka, pomidorki, serek śmietankowy z szczypiorkiem,  czerwona papryka, powidła,   
(1, 7), herbatka owocowa. 

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny z masełkiem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, szynka gotowana, pomidorki koktajlowe, ser śmietankowy z rzodkiewką, powidła, herbata z cytryną (1,3, 7)

Szwedzki bufet: owsianka z mlekiem i owocami,  chleb z masełkiem, serek żółty, salami,  pomidorki koktajlowe,   powidła,  ,   (1,  7) herbatka z cytryną. 

Obiad

Krupnik /1,9/
Devolay z masłem /1,3,7/, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty, kompot

Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym /1,3,9/Pyzy poznańskie /1,3,7/, sos boloński, surówka z modrej kapusty, kompot

Kalafiorowa z grzankami /1,9/
Gulasz wieprzowy z warzywami /1,9/, makaron pełnoziarnisty /1/, tarta marchewka, kompot. 

 

Zupa ogórkowa /9/
Kluski leniwe z jogurtem naturalnym /1,7/, sałatka owocowa, kompot

Jarzynowa /9/
Rybne placuszki z warzywami/1,3,4/, purée ziemniaczane, surówka z kiszoną kapustą, kompot 

Podwieczorek

Ciasto  cytrynowe wypiek własny, jabłko, mandarynka, herbatka (1,3,7)

Podwieczorek misiowy, jabłko, gruszka, banan, herbatka z maliną(1,3,7)

Budyń waniliowy z musem truskawkowym, ciasteczka, banan, jabłko, herbatka z cytryną (7)

Zapiekanka na bagietce francuskiej z szynką, serem żółtym, mandarynka, chrupki kukurydziane, herbatka(1,7)

Podwieczorek  andrzejkowy, ciastko z wróżbą, owoce, herbatka czarodziejska (1,3,7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.