dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

03.11.25.

Wtorek

04.11.25.

Środa

05.11.25.

Czwartek

06.11.25.

Piątek

07.11.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, pasztet drobiowy, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe powidła, herbatka z maliną, kakao (1,7)

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, owsianka z owocami, chlebek z masełkiem, szynka dziadkowa, mix sałat, pomidorki koktajlowe, twarożek z rzodkiewką, powidła, (1, 7) herbata z cytryną.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, jajecznica na masełku, szynka gotowana z indyka, sałata, pomidorki koktajlowe, serek topiony, powidła,

(1, 3, 7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny z masełkiem, ryba w pomidorach, polędwica, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, ser biały, powidła, herbata z cytryną (1, 4, 7)

Szwedzki bufet: płatki kukurydziane lub zalewane mlekiem, chleb z masełkiem, serek śmietankowy z szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, powidła, , (1, 4, 7) herbatka z cytryną.

Obiad

Krem z białych warzyw z grzankami /1,9/Pulpeciki z indyka /1,3/, sos koperkowy, ryż gotowany, tarta marchewka, kompot

Jarzynowa ze szpinakiem /1,9/Polędwiczki z kurczaka panierowane /1,3/, opiekane ziemniaki, surówka z kapusty, kompot

Krupnik z kaszy jaglanej /9/Makaron spaghetti z sosem Bolognese /1/, kompot

 

Kapuśniak /9/Pierogi z owocami /1,3,7/, sos waniliowy /7/, sałatka owocowa, kompot

Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym /1,3,9/Paluszki rybne z mintaja, ziemniaczano-dyniowe puree, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Podwieczorek

Racuchy drożdżowe z powidłami, jabłko, mandarynka, herbatka, woda z cytryną (1,3,7)

Budyń śmietankowy z musem truskawkowym , pomarańcze, jabłko, herbatka cytrynowa, woda z miętą. (7)

Jabłka w cieście naleśnikowym , banan, mandarynki, herbatka malinowa, woda z cytryną (1,3,7)

Hot dog kibica (bułeczki wypiek własny) z kiełbaską z wody, marcheweczki, jabłko, chrupki kukurydziane, herbatka rumiankowa, woda z cytryną (1,3,7)

Rogale Marcińskie wypiek własny, jabłko, pomarańczko, herbatka owocowa, woda z cytryną. (1,3,7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.