dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek
08.07.24.

Wtorek
09.07.24.

Środa
10.07.24.

Czwartek
11.07.24.

Piątek
12.07.24.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny z masełkiem, polędwica 
sopocka, pomidorki koktajlowe, serek topiony, ogórek małosolny, 
powidła, , 
(1, 7) 
herbatka Miętowa, kakao

Szwedzki bufet: chleb żytni, pasta jajeczna z szczypiorkiem, kiełbaska drobiowa, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, serek biały w plasterkach, , powidła,  (1, 3,  7) herbatka z cytryna i miętą 

 

 

Szwedzki bufet: płatki kukurydziane lub musli z owocami zalewane mlekiem,  chlebek pszenny z masełkiem, pasztet drobiowy, , ogórek małosolny, powidła (1,7) herbatka owocowa. 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, żytni z masełkiem, pasztet z pomidorami, ogórek małosolny, szyneczka z indyka, mix sałat, powidła, ser żółty, herbata z cytryną, (1, 7)

Szwedzki bufet: płatki kukurydziane lub musli z owocami zalewane mlekiem,  chlebek pszenny z masełkiem, ryba w pomidorach, serek naturalny z rzodkiewką,   powidła
(1,4,7) herbatka z maliną.

Obiad

Zupa pieczarkowa, pulpecik wieprzowy w sosie pomidorowym,
kasza jęczmienna, surówka z marchewki i ananasa (1,3,7,9)woda z cytryna, kompot domowy. 

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, podudzie z kurczaka,
puree, surówka z pora, marchewki i jabłka (1,7,9)kompot domowy, woda

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż,
groszek gotowany (1,7,9) woda z cytryną, kompot domowy. 

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlecik schabowy, ziemniaki
puree, kalafior i brokuł na parze (1,3,7,9), woda z cytryną

Zupa krem z marchewki z grzankami, kopytka z sosem
truskawkowym (1,7,9) woda z cytryną i miętą. 

Podwieczorek

Ciastko francuskie z jabłkiem wypiek własny, chrupki kukurydziane, morele,  (1,7)  

Galaretka owocowe, szaszłyki biszkopty,  , lemoniada cytrynowa,  

 

 

Chałka maślana wypiek własny z masełkiem, powidłami lub serkiem śmietankowym,  (1,3,7) , lemoniada arbuzowa.

Kisiel domowy z truskawek, arbuz, brzoskwinie, chrupki kukurydziane,  woda z cytryna i mięta, 

Bagietka francuska z twarożkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem, lub z powidłami, arbuz, śliwki, lemoniada owocowa.  (1,7) 


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.