dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

30.06.25.

Wtorek

01.07.25.

Środa

02.07.25.

Czwartek

03.07.25.

Piątek

04.07.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, polędwicą sopocka, pomidorki koktajlowe, sałatka jarzynowa, serek mozarella , (1,7) herbatka z maliną, kakao

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem owsianka z owocami, ser żółty, szynka drobiowa, zielony ogórek, serek topiony, (1, 7) herbata z cytryną.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem jajecznica na masełku z szczypiorkiem, szynka gotowana, ogórek małosolny, powidła, (1,3,7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny, razowy z masełkiem, salami, ogórek małosolny, pomidorki koktajlowe, ryba w pomidorach, ser żółty, powidła, herbata z cytryną (1,4,7)

Szwedzki bufet: płatki kukurydziane lub owsiane zalewane mlekiem, chleb z serkiem śmietankowym, rzodkiewką, pomidor, powidła, herbata miętowa, (1,7)

Obiad

Krem szparagowy z grzankami /1,9/Filet z kurczaka pieczony z grillowanymi warzywami, gotowane ziemniaki, surówka wiosenna z kukurydzą, kompot

Zupa Ogórkowa /9/Gulasz drobiowy z warzywami, pyzy poznańskie /1,3,7/, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Pomidorowa z makaronem /1,9/Burger drobiowy, bułka /1/, sos jogurtowy /7/, sałata, ogórek piklowy, pomidor, kompot

 

Krem paprykowy z ryżem preparowanym /9/

Naleśniki z serkiem twarogowym i jabłkiem /1,3,7/, kompot

 

Krem z kalarepy z groszkiem ptysiowym /1,3,9/

Placuszki rybne z warzywami/1,3,4,/ sos koperkowy /7/, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot

Podwieczorek

Bananowiec wypiek własny, arbuz, jabłko, lemoniada cytrynowa(1,3,7)

Deserek waniliowy z owocami, truskawka, malina, borówka, woda z cytryną i mięta. (7)

Budyń waniliowy z musem owocowym, brzoskwinie, arbuz, lemoniada miętowa (7)

Zapiekanki z żółtym serem , szyneczką, paseczki kalarepy, zielonego ogórka, banan, lemoniada z owoców lata. (1,7),

Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z truskawka, bananem i malina, ciasteczka maślane, lemoniada (7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.