dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

20.01.25.

Wtorek

21.01.25.

Środa

22.01.25.

Czwartek

23.01.25.

Piątek

24.01.25.

Śniadanie

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, pasztet drobiowy z kiszonym ogórkiem, ser topiony, pomidorki koktajlowe, powidła,  (1, 7) herbatka z maliną

 

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, kiełbaska drobiowa, zielony ogórek, owsianka na mleku z owocami, , powidła,  (1, 7) herbatka z maliną

 

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem, parówki drobiowe , ketchup, żółty ser, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, powidła, (1,) herbatka owocowa.

 

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, żytni z masełkiem, pasta jajeczna z szczypiorkiem, , serek mozarella z szuszonymi pomidorami, powidła, (1, 3, 7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny, żytni z masełkiem, płatki kukurydziane zalewane mlekiem, , pasta z makreli , zielony ogórek, serek śmietankowy, powidła, (1,4,7) herbatka owocowa.

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem, nuggetsy z kurczaka, puree ziemniaczane, gotowana marchewka (1,3,6) obiad bez glutenu i mleka: Zupa pomidorowa z makaronem BG, nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, gotowana marchewka (3,6)

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, pierogi ruskie, coleslaw (1,3,7) obiad bez glutenu i mleka: Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, pierogi z truskawkami surówka z marchewki z ananasem (3)woda z miętą, cytryną i imbirem.

Krem z korzennych pieczonych warzyw, gulasz wieprzowo- warzywny z kaszą pęczak, surówka z modrej kapusty (1,3,6) obiad bez glutenu i mleka: Krem z korzennych pieczonych warzyw, gulasz wieprzowo-warzywny z kaszą pęczak, surówka z modrej kapusty (1,6,9) woda

Rosolnik z kaszą kuskus, kotlet drobiowy, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej (1,3,7) obiad bez glutenu i mleka: Rosolnik z kaszą kuskus, kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

Zupa fasolowa, kotlet rybny, puree, surówka z kiszonego ogórka (1,3.4,6,7,9) obiad bez glutenu i mleka: Zupa fasolowa, kotlet rybny w panierce BG, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka (1,3,4,6,9), woda.

Podwieczorek

Pizzerinki z żółtym serem, szynką, sosem pomidorowym, mandarynki, jabłko, woda z cytryną (1,7).

Deserki w słoiczkach na bazie herbatników, jogurtu naturalnego i truskawek, banan, (7) herbatka z cytryną.

Rogaliki z powidłami wypiek własny, jabłko, pomarańcze, (1,3,7) herbata z cytryną, woda.

Budyń śmietankowy, banan, mandarynki, (1,3,7) herbata z maliną, woda z cytryną.

Murzynek z powidłami z czarnej porzeczki (wypiek własny), jabłko, gruszka, kakao, herbatka (1,3,7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.