dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek
15.04.24.

Wtorek
16.04.24.

Środa
17.04.24.

Czwartek
18.04.24.

Piątek
19.04.24.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb żytni, razowy z masełkiem szynka wędzona, ogórek małosolny, serek mozarella, rzodkiewka mix sałat, powidła, herbata z cytryną(1.7)

Szwedzki bufet: chleb żytni, razowy z masełkiem, pasta jajeczna z szczypiorkiem, kiełbaska krakowska, pomidor, serek śmietankowy,    powidła, herbatka z cytryną (1,3, 7)

 

Szwedzki bufet: chleb żytni, masełko , ryba w pomidorach. Ogórek małosolny, polędwica drobiowa, pomidorki koktajlowe, żółty ser,  herbatka z   cytryną i imbirem (1, 4, 7).

Szwedzki bufet: chleb żytni z masełkiem, szynka krucha biała, sałata, pomidorki koktajlowe, twarożek z rzodkiewką, , powidła    herbatka z maliną,  (1,7)

Chleb żytni, razowy z masłem, płatki kukurydziane zalewane mlekiem, serek śmietankowy z szczypiorkiem i rzodkiewką, pasta z makreli,   powidła,  herbata z miodem i cytryna. (1, 4,7)

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron z sosem bolognese i zielonym groszkiem (1,6,7,9)kompot

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, podudzie z kurczaka, puree, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem (1,7,9)kompot domowy, woda

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami, kasza pęczak, buraczki w wiórkach (1,7,9)kompot domowy, woda

Zupa pomidorowa z ryżem, kotlecik schabowy, ziemniaki puree, warzywa na parze (1,3,7,9)kompot domowy, woda

Obiad: Zupa krem z dyni z grzankami, kopytka z sosem truskawkowym (1,7,9)kompot domowy, woda

Podwieczorek

Chałka maślana z powidłami, (wypiek własny), jabłko,  (1,3,7) herbatka miętowa.

Szaszłyki owocowe, chlebek ryżowy, woda z cytryna i mięta.

 

 

Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, herbatka owocowa

Naleśniki szpinakowe z serkiem waniliowym , banan, (1,3,7) herbatka miętowa.

Tosty z żółtym serem i szyneczką, owoce, woda z cytryną i miętą (1,7)