dziecko z podniesioną ręką

Jadłospis

Jednym z naszych nadrzędnych celów jest promocja zdrowego odżywiania u najmłodszych. Potrawy, które serwujemy w Gumisiowych Placówkach, są starannie przygotowywane z naturalnych składników, uwzględniając sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w cenne witaminy. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dostosowujemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W naszym przedszkolu kładziemy duży nacisk na edukację żywieniową dzieci. Codziennie dostarczamy świeże owoce i warzywa oraz zachęcamy je do eksploracji nowych smaków, które same przygotowują podczas zajęć kulinarnych w ramach „Kuchcikowo”. Ponadto uczymy naszych podopiecznych dobrych manier przy stole.

Gwarantujemy, że dzieci mają dostęp do różnorodnych smaków, co sprzyja rozwijaniu ich kubków smakowych. Wszystkie nasze potrawy są dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych dzieci, uwzględniając ich wiek i etap rozwoju. Wierzymy, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i ogólnego samopoczucia naszych podopiecznych.

 

Poniedziałek

06.10.25.

Wtorek

07.10.25.

Środa

08.10.25.

Czwartek

09.10.25.

Piątek

10.10.25.

Śniadanie

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem, szynka Dziadkowa, pomidorki koktajlowe, mix sałat, ser żółty, powidła, herbatka z maliną, kakao (1,7)

Szwedzki bufet: chleb pszenny, razowy z masełkiem kiełbaski z wody z ketchupem, serek topiony z suszonymi pomidorami, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, powidła, (1, ,7) herbata z cytryną.

 

Szwedzki bufet: chlebek pszenny z masełkiem pasztet drobiowy, ogórek kiszony, pomidorki, serek biały mozzarella plasterki, powidła,

(1, 7), herbatka owocowa.

 

Szwedzki bufet: chleb pszenny z masełkiem, polędwica drobiowa, pasta z łososia, pomidorki koktajlowe, twarożek z rzodkiewką, powidła, herbata z cytryną (1, 4, 7)

Szwedzki bufet: płatki kukurydziane lub owsiane zalewane mlekiem z, chleb z masełkiem, ryba w pomidorach, ogórek małosolny, ser żółty, powidła, , (1, 7) herbatka z cytryną.

Obiad

Krem ziemniaczany z grzankami /1,9/Gołąbki z indyka /1,3/, sos pomidorowy, ziemniaki, gotowana marchewka, kompot/ lemoniada

Włoska zupa jarzynowa ze szpinakiem / 1,9/Polędwiczki z kurczaka panierowane /1,3/, ryż pieczony z warzywami, surówka z młodej kapusty, kompot/ lemoniada

Krupnik z kaszy jaglanej /9/Makaron spaghetti z sosem Bolognese /1/, kompot/ lemoniada

 

Rosół z makaronem /1,9/Pierogi z owocami /1,3,7/, sos waniliowy /7/, sałatka owocowa, kompot/ lemoniada

Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym /1,3,9/

Paluszki rybne z mintaja /1,4/, ziemniaczano- dyniowe purre, surówka z kiszoną kapustą, kompot/ lemoniada

Podwieczorek

Ciastko francuskie z jabłkiem, kiwi, banan, herbatka z cytrynką. (1,7)

Budyń waniliowy z musem truskawkowym, jabłko, chrupki kukurydziane, herbatka z pigwą(7)

Racuchy na maślance z powidłami śliwkowymi, gruszka, (1,3,7) herbatka owocowa, woda z cytryną.

Tosty z żółtym serem, szynka, paseczki papryki, jabłko, śliwka, (1,7) herbatka, woda z cytryną.

Ciasto jogurtowe z jagodami, jabłko, herbatka z cytryną i mięta, woda z cytryną (1,3,7)


Jakościowe, sezonowe składniki

W Przedszkolu Niepublicznym Gumisie w Poznaniu przykładamy ogromną wagę do jakości serwowanych posiłków. Korzystamy wyłącznie z sezonowych, świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając prawidłowy rozwój naszych podopiecznych. Nasze menu jest regularnie aktualizowane, aby dostosować się do sezonowej dostępności warzyw i owoców. Takie rozwiązanie pozwala na wprowadzanie różnorodności do diety dzieci i zachowanie pełni wartości odżywczych produktów.

 

Zdrowe odżywianie w przedszkolu

W naszym przedszkolu nie stosujemy przymusu w kwestii jedzenia. Rozumiemy, że każde dziecko jest inne i ma swoje indywidualne potrzeby oraz preferencje żywieniowe. Dlatego też staramy się stworzyć atmosferę, w której najmłodsi mogą swobodnie wybierać spośród różnorodnych potraw, które są im oferowane. Takie podejście pozwala na rozwijanie samodzielności oraz zdrowych nawyków żywieniowych, jednocześnie eliminując negatywne emocje związane z jedzeniem, które mogą pojawiać się, gdy dzieci czują się zmuszone do spożywania posiłków.

W naszym przedszkolu na Naramowicach zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków i odkrywania różnorodności kulinarnych. Organizujemy specjalne dni tematyczne, podczas których dzieci mają możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata, co nie tylko wzbogaca ich dietę, ale również edukuje i rozwija ich zmysły smaku. Dzięki temu nasi podopieczni uczą się otwartości na nowe doświadczenia kulinarne, co jest ważnym elementem wychowania. Organizujemy też pikniki na świeżym powietrzu.