alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 26.08.19.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona , szynka z wieprzowa ,sałatka z pomidora z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, , serek żółty, rzodkiewka,  mleko, herbata  cytryną.

Obiad

Barszcz z makaronem, leczo z ryżem,  kompot domowy.

Podwieczorek Zapiekanka z szynką, pieczarki, papryka, zółty ser, owoce herbatka miętowa.
Wtorek 27.08.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, schab w ziołach, ogórek małosolny,  serek topiony, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Krem brokułowy z makaronem, gulasz drobiowy, kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem,    kompot domowy.
Podwieczorek Galaretka, owoce, chrupki kukurydziane,  lemoniada miętowa,

 

Środa 28.08.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, kiełbaska zywiecka, pomidor szczypiorek,  paseczki ogórka zielonego, powidła,   herbata malinowa, mleko, kakao.
Obiad zupa dyniowa, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka,  woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Owoce zapiekane na ciasteczkach korzennych z bakaliami i kruszanką,  lemoniada arbuzowa.
 
Czwartek 29.08.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, szynka gotowana, ,   zielony ogórek, pomidor z mozarellą i bazylią,  ser żółty, powidła, herbata,
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem, pyzy z sosem myśliwskim, buraczki, kompot domowy.
Podwieczorek Ryż z cynamonem i jabłkami prażonymi, , paseczki marchewka i zielony ogórek,   herbatka.

 

Piątek          

       

30.08.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem, ryba w pomidorach, zielony ogórek, papryka paseczki powidła,  herbatka.
Obiad

Zupa neapolitańska z makaronem, kotlet rybny, ziemniaki puree, mizeria,  kompot .

Podwieczorek

koktajl bananowo - malinowy na bazie jogurtu naturalnego, krakaersy, woda z cytryną.