alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 22.01.18.
Śniadanie Chleb żytni, razowy z masłem, zielona sałata, kiełbaska żywiecka, pasztet wiejski, zielony ogórek, powidła, herbata z cytryną i miodem, kakao.
Obiad

Zupa grochowa, makaron z sosem myśliwskim zx kiełbaską i warzywami, kompot.

Podwieczorek Budyń waniliowy, owoce, biszkopty,  herbatka.

 

Wtorek 23.01.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, mieszany z masłem, sałata zielona, szynka z kurczaka, pomidor, ser żółty, , powidła,herbatka owocowa, kakao.
Obiad Barszcz ukraiński, kotlet mielony, ziemniaki, sos, ogórek kiszony, sok malinowy.
Podwieczorek Chlebek ryżowy z powidłami, banan, herbata z cytryną.

 

Środa 24.01.18.
Śniadanie Szwedzki stół:bułka żytnia, razowa z ziarnami, szynka z indyka, rukola, pasta z łososia, , serek śmietankowy, powidła,  herbata z miodem
Obiad Pomidorowa z ryżem, kopytka z sosem pieczeniowym, buraczki,   woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Ciaska francuskie z jabłkiem i cynamonem, herbatka z maliną.
01.11.17.
Czwartek 25.01.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, razowy z masłem, jajecznica na szynce, szynka wieprzowa, zielony ogórek, szczypiorek, twarożek, powidła, ,   herbata z miodem.
Obiad Rosół z makaronem, gulasz wieprzowy w jarzynach, ziemniaki, surówka, woda mineralna
Podwieczorek Bułeczki maślane z serkiem waniliowym, powidłami, pomarańcze,  herbata z miodem i cytryną

 

Piątek          

       

26.01.18.

Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, mieszany z masłem, płatki owsiane z mlekiem, suszone owoce,pasta z makreli, , szczypiorku, jogurt naturalny,   powidła śliwkowe, herbata z miodem
Obiad

Barszcz biały, pieczone ziemniaki, gzik, kompot.

Podwieczorek

Jogurty naturalne z owocami do wyboru, chrupki kukurydziane, herbatka z jeżyną.