alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 25.02.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb razowy, żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, paparyka czerwona, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,  herbata zimowa, kawa inka.
Obiad

Zupa ziemniaczana, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka,  kompot domowy.

Podwieczorek Budyń smietankowy z sosem malinowym, jabłko, herbatka z cyrtryną.

 

Wtorek 26.02.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem,  kiełbaska krakowska, pomidor, cebulka, serek topiony,  herbatka z imbirem i cytryną i miodem.
Obiad Krem z zielonego groszku z makaronem, pyry z gzikiem,    kompot domowy.
Podwieczorek chałka maslana z kruszonką i powidłami, gruszka,  herbatka cytrynowa.

 

Środa 27.02.19.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem,  psta z kiebaski, ogórek konserwowy, sałatka z pomidora, cebulki i jogurtu naturalnego,   powidła, herbata owocowa, kakao,
Obiad Kapusniak ze słodkiej kapusty, strogonoff drobiowy z kluseczkami, buraczki, woda mineralna z cytryną
Podwieczorek galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, woda z cytryną.
 
Czwartek 28.02.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa,  kiełbaski cielęce, sałatka z warzyw, ogórek zielony, ser żółty, , powidła, herbata,
Obiad Barszcz z makaronem, schab nadziewany morelą, ziemniaki puree, surówka, kompot domowy.
Podwieczorek Tłusty czwartek - faworki i pączki wypiek własny, herbatka.

 

Piątek          

       

01.03.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem,  serek śmietankowy z szczypiorkiem,   powidła,  herbatka.
Obiad

zupa neapolitańska, racuchy z owocami, kompot .

Podwieczorek

Kanapeczki na ciabatce zytniej lub razowej, szyneczka z indyka, rzodkiewka i sałata zielona,  kompot.