alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 24.09.18.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona, schab, ogórek kiszony, sałatka królewska,  pomidor, serek biały z rzodkiewką, kawa inka, , herbata z cytryną.
Obiad

Zupa ziemniaczana, pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka, kompot z jabłek

Podwieczorek Bułeczki maślane, gumisiowe powidła śliwkowe, ciasteczka owsiane, jabłka,  woda z cytryną  i miętą.

 

Wtorek 25.09.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Bułka żytnia,  razowa z masłem ,kiełbaska krucha ze wsi, pomidor, ser żółty, powidła , herbatka owocowa, kakao.
Obiad Zupa pomidorowa z ryżem, leczo z ryżem, kompot domowy.
Podwieczorek Ciasto francuskie z jabłkiem, kisiel domowy,   lemoniada cytrynowa.

 

Środa 26.09.18.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor,  sałatka jajeczna, , dżem truskawkowy , herbata z miodem
Obiad Zupa jarzynowa, sznycel drobiowy, ziemniaki, buraczki,  woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Owoce zapiekane pod kruszanką,   lemoniada cytrynowa z miętą.
01.11.17.
Czwartek 27.09.18.
Śniadanie Chleb żytni, razowy z masłem, salami, pasztet z suszonymi pomidorami, pomisor, szczypiorek,  ser śmietankowy, powidła, herbata z cytryna, kakao, mleko.
Obiad Zupa z fasolki szparagowej, kotlet pozarski, sos myśliwski, makaron, surówka,   kompot domowy.
Podwieczorek Rogaliki drożdżowe z powidłami, jabłko i gruszka,  lemoniada.

 

Piątek          

       

28.09.18.

Śniadanie Płatki kukurydziane, owsiane, suszone owoce, pasta jajeczna, makrela,   serek naturalny z szczypiorkiem, herbatka cytrynowa.
Obiad

Barszcz z makaronem, miruna, ziemniaki sałata z jogurtem naturalnym,  komot.

Podwieczorek

Chlebek ryżowy z powidłami, owoce, herbatka miętowa z cytryną.