alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 05.11.18.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona, schab gotowany z czosnkiem, pomidor, sczypiorek, serek śmietankowy, powidła, kawa inka , herbata z cytryną i imbirem.
Obiad

Zupa z soczewicy, makaron, sos boloński, kompot .

Podwieczorek Bagietka z wędliną, zielonym ogórkiem, powidłami, jabłka, mandarynki,  herbatka jesienna.

 

Wtorek 06.10.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Bułka żytnia,  razowa z masłem ,sałata zielona, pasztet z pieczonego mięsa, ogórek kiszony,  serek żółty, powidła , herbatka owocowa, kakao.
Obiad Zupa z fasolki szparagowej, pieczone udko z kurczaka, ziemniaki, surówka, kompot.
Podwieczorek Chlebek ryżowy z powidłami lub miodem, gruszka, marchewka, herbatka z cytrynką.

 

Środa 07.10.18.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, białe kiełbaski, ogórek zielony,  powidła śliwkowe , twarożek,  herbata z miodem
Obiad Zupa szpinakowa, pierogi z serem, woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Biało - czerwony deser owocowy, herbatka miętowa.
01.11.17.
Czwartek 08.11.18.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, sałata, salami, pomidor, szczypiorek, sałatka warzywana, dżem, herbata owocowa.
Obiad Zupa marchewkowa, pieczeń z karkówki, kasza pęczak, buraki, kompot.
Podwieczorek sałatka owocowa, ciasteczka owsiane, herbatka.

 

Piątek          

       

09.11.18.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem, chałka maślana z masełkiem, powidłami, herbatka.
Obiad

Zupa minestrone, pyry z gzikiem, kompot.

Podwieczorek

Rogal marciński, herbatka.