alt alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 02.12.19.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem,szynka wieprzowa, sałata zielona, ,  pomidor, szczypiorek,  ser zółty, powidła, herbata z cytryną, miodem i imbirem.

Obiad

Marchewkowa z makaronem, eskalopki z kurczaka, ziemniaki, kalafior,   kompot domowy. (1,2,5)

Podwieczorek Budyń śmietankowy z jabłkami prażonymi, biszkopty, herbatka z cytryną (5).
Wtorek 03.12.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, poledwica z indyka, ogórek zielony, roszpunka,  serek śmietankowy,  powidła,  herbata z maliną.
Obiad Rosół z makaronem, gulasz wieprzowy, kasza bulgur, ogórek kiszony,  kompot domowy (1,6).
Podwieczorek Tosty z zółtym serem, szynką, mandarynki,  herbata z cytryną i imbirem(1,5).

 

Środa 04.12.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, kiełbaska krakowska, pasta z łososia, pomidor z cebulką,  powidła, twarożek z rzodkiewką, herbata z maliną.
Obiad Koperkowa z ryżem, makaron w sosie bolońskim,   woda mineralna z cytryną (1,6)
Podwieczorek Galaretka, pomarańcze, chrupki kukurydziane,  woda z cytryną.
 
Czwartek 05.12.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb  żytni, razowy z masłem, szynka schab gotowany,  sałatka warzywan, pomidor, ogórek kiszony, powidła, herbata,
Obiad Zupa z soczewicy, roladki drobiowe, ziemniaki, fasolka, kompot domowy (2,6).
Podwieczorek Drożdżówka z serem,    herbatka z pigwą.

 

Piątek       

06.12.19.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem, ryba w pomidorach, powidła, herbatka z cytryną (5,3) .
Obiad

Pomidorow z ryżem, kotlet z kaszy gryczanej, ziemniaki, surówka,  kompot domowy (1,2,6).

Podwieczorek

Deser smietankowy z owocami, suszone owoce, herbatka z maliną.