alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 21.10.19.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona , szynka wieprzowa, pomidor, serek smietankowy, powidła z gumisiowej spiżarnii, herbata  cytryną i pigwą.

Obiad

zupa z brukselki, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, makaron, surówka z białej kapusty, kompot domowy.

Podwieczorek Kisiel domowy, jabłko, chrupki kukurydziane,   herbatka miętowa.
Wtorek 22.10.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem,szynka z komina , sałata zielona, ogórek zielony , serek żółty, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Krem dyniowy z makaronem, placki ziemniaczane z gulaszem i warzywami, kompot domowy.
Podwieczorek Tosty z serem żółtym, szynką, papryka lub pieczarkami, gruszka,   lemoniada cytrynowa.

 

Środa 23.10.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem,pasztet z śliwką, zielony ogórek, powidła, ser śmietankowy herbata malinowa, mleko, kakao.
Obiad Kapuśniak ze słodkiej kapusty, sztuka mięsa w sosie, kopytka, buraczki,   woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Owoce pod pierzynką z kruszonki,   woda z cytryną.
 
Czwartek 24.10.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, pasta z szynki, rzodkiewka,  sałatka warzywna, ,   ser żółty, powidła, herbata,
Obiad Pomidorowa z makaronem, leczo z ryżem, kompot domowy.
Podwieczorek Placek drożdżowy ze śliwką,   herbatka z pigwą.

 

Piątek          

       

25.10.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem, pasta z makreli, zielony ogórek, chleb razowy, żytni, powidła,  herbatka.
Obiad

Krem z zielonego groszku z makaronem, naleśnik z jogurtem waniliowym,    kompot .

Podwieczorek

Kanapeczki na bagietce z pasta jajeczna lub powidłami, owoc,  woda z cytryną.