alt alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 21.11.22.
Śniadanie        

Szwedzki stół: Chleb pszenny, razowy z masłem, plędwica sopocka, zielony ogórek, mix sałat, serek topiony z szczypiorkiem, powidła, , herbata z cytryna i pigwą  .

Obiad

Zupa jarzynowa z soczewica, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym z marchewka, surówka z białej kapusty z koperkiem i olejem z pestek dyni,  kompot .

Podwieczorek

Budyń waniliowy, jabłko, chrupki kukurydziane,   herbatka z cytryną.

Wtorek 22.11.22.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb pszenny, razowy z masłem, salami, pomidor z szczypiorkiem, jajko z majonezem, ser żółty, powidła,   kakao, herbata z maliną .
Obiad Pomidorowa z ryżem, kąski z udka z kurczaka w sosie potrawkowym z ryżem brązowym, groszek z marchewką,   kompot, .
Podwieczorek Szaszłyki owocowe, chlebek ryżowy,  lemoniada cytrynowa.
Środa 23.11.22.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb pszenny, żytni z maslem, pasztet z drobiu, ogórek konserwowy,   płatki kukurydziane z mlekiem, powidła,  herbata z cytryną,
Obiad Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami, makaron pełnoziarnisty z twarogiem i musem brzoskwiniowym,   kompot.
Podwieczorek Tosty z zółtym serem i szynka, banan, gruszka, lemoniada cytrynowa.
 
Czwartek 24.11.22.
Śniadanie Szwedzki stół, chleb żytni razowy z masłem, jajecznica na szynce, kiełbaska drobiowa z indyka, ogórek zielony, paski papryki, powidła, twarożek z szczypiorkiem,    herbata z cytryną, kakao,
Obiad Zupa krem z białych warzyw z grzankami własnej produkcji, burgery wieprzowo - marchewkowe w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym, surówka z buraczków i jabłka,   kompot.
Podwieczorek acuchy drożdżowe wypiek własny, jabłko, marcheweczki,   lemoniada .

 

Piątek       

25.11.22.
Śniadanie Szewdzki stół: płatki lub musli z owocami zalewane mlekiem, serek topiony, powidła, ogórek zielony, paprykarz, ogórek konserwowy, herbata z cytryną .
Obiad

Fileciki z morszczuka w panierce, puree ziemniaczane surówka z kapusty kiszonej, kompot

Podwieczorek

Koktajl na bazie jogurtu, bananów i truskawek, marcheweczki, chrupki,  herbatka owocowa.