alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 09.03.20.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, szynka drobiowa, sałata zielona, ogórek konserwowy, serek topiony, powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.

Obiad

Rosolnik, risotto z kurczakiem i warzywami,   kompot domowy, (1,9)

Podwieczorek

Mufinki wypiek własny, jabłko,    herbatka z cytryną.

Wtorek 10.03.20.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor polski, szczypiorek, sałatka jarzynowa,   powidła,  herbata z maliną.
Obiad Neapolitańska z makaronem, szare kluski z boczkiem, kapusta biała gotowana,   kompot domowy (1, 3, 7, 9).
Podwieczorek Chałka drożdżowa z powidłami lub serekiem waniliowym,  herbatka rozgrzewająca.
Środa 11.03.20.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, polędwica drobiowa, sałata zielona, kiszony ogórek, żółty ser, płatki z mlekiem,  herbata z maliną.
Obiad Meksykanska łagodna, potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem,   woda mineralna z cytryną (1, 7, 9)
Podwieczorek Galaretka, owoce, ciasteczko owsiane,    woda z cytryną.
 
Czwartek 12.03.20.
Śniadanie Szwedzki stół:bułka   żytnia, razowa z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek konserwowy, twarożek z rzodkiewką,    powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.
Obiad Pomidorowa z makaronem, roladki wieprzowe w sosie, ziemniaki, buraczki,  (1, 3, 7,9).
Podwieczorek Rogaliki drożdżowe wypiek własny, owoce,   herbatka owocowa,

 

Piątek       

13.03.20.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem,miód,  powidła, herbatka z cytryną (5,3) .
Obiad

Krem brokułowy z makaronem, pierogi z owocami i jogurtem,    herbatka z cytryną (1, 7, 9).

Podwieczorek

Zielone smoothie z szpinakiem, ananas, kiwi, jabłko,    herbatka z cytryną.