alt alt alt alt alt alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 14.05.18.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona, szynka z kurczaka, ogórek małosolny,gzik z rzodkiewką i szczypiorekiem,   powidła, kakao, herbata z cytryną.
Obiad

Zupa jarzynowa, wieprzowina na słodko - kwaśno z warzywami,ryż z warzywami,   woda mineralna z cytryną

Podwieczorek Racuchy z jabłkami, kalarepka,   woda z cytryną, miętą.

 

Wtorek 15.05.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Bułka żytnia,  razowa z masłem , szynka biała, pomidor, szczypiorek, ser żółty, herbatka owocowa, kakao.
Obiad Koperkowa z ryżem, naleśniki z serem, woda mineralna z cytryną.
Podwieczorek Smootkie z szpinakiem, ananasem, jabłkiem, kiwi na mleku kokosowym, arbuz, marchewki do przegryzienia,  woda mineralna z cytryną

 

Środa 16.05.18.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, sałatka z pomidora na bazie jogurtu naturalnego, pasztet z kurczaka, serek śmietankowy, herbata z miodem
Obiad Kapuśniak ze słodkiej kapusty, sznycel wieprzowy, ziemniaki, sos, buraczki,   woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Ciasto drożdzowe z truskawkami,   herbata z sokiem malinowym
01.11.17.
Czwartek 17.05.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Ciabata żytnia, razowa z masłem, sałatka z jajka, rzodkiewki, kiełka słonecznika, płatki migdałów, jogurt nauralny, salami,  powidła, kawa zbożowa, herbata z cytryną.
Obiad Rosolnik, potrawka z kurczaka z warzywami z makaronem,   woda z cytryną i poamrańczami i miętą.
Podwieczorek Paseczki ogórka zielonego, papryki, rzodkiewka, ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkiem,  woda z cytryną i mietą.

 

Piątek          

       

18.05.18.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki owsiane, kukurydziane , suszone owoce,  z mlekiem, jajecznica z szczypiorkiem, zielony ogórek, powidła śliwkowe, herbata z miodem
Obiad

Pomidorowa z ryżem, gzik po poznańsku z ziemniakami,  woda mineralna z cytryną

Podwieczorek

Tosty z żółtym serem, szynką, czerwona papryką i pieczarkami, kalarepka,  biszkopty herbata z cytryną