alt alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 10.06.19.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona , polędwica, pomidor z szczypiorkiem, serek smietankowy, rzodkiewka,  mleko, herbata  cytryną.

Obiad

Rosolnik, pieczone udko z kurczaka, ziemniaki, puree, marchewka z groszkiem,   kompot domowy.

Podwieczorek Budyń smietankowy, truskawki,  herbatka malinowa.
Wtorek 11.06.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, kiełbaski cielęce, sałatka z pomidora z szczypiorkiem, jogurtem, ser żółty, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Zupa z botwinki, fileciki z kurczaka w sosie bazyliowym, dziki ryż, młoda  kapusta gotowana,    kompot domowy.
Podwieczorek Galaretka, owoce,  kompot z rabarbaru.

 

Środa 12.06.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, schab gotowany, pasta z jajka z szczypiorkiem, paseczki ogórka zielonego, powidła,   herbata malinowa, mleko, kakao.
Obiad upa jarzyniowa, pulpeciki mięsno brokułowe, kasza jączmienna, ogórek małosolny,    woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Lody śmietankowe, truskawki, maliny,    herbatka miętowa.
 
Czwartek 13.06.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, szynka gotowana, ,   zielony ogórek, pmidor z mozarellą i bazylią,  ser żółty, powidła, herbata,
Obiad Zupa z kalarepy, kurczak w sosie śmietanowo ziołowym, ziemniaki, fasolka,   kompot domowy.
Podwieczorek Tosty z szynka, żółtym serem, brzoskwinie,   herbatka.

 

Piątek          

       

14.06.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem, ryba w pomidorach, zielony ogórek, papryka paseczki powidła,  herbatka.
Obiad

Barszcz z makaronem, nalesniki z twarożkiem,    kompot .

Podwieczorek

Jogurt naturalny z owocami, chrupki kukurydziane, woda z cytryną.