alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 06.07.20.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, szynka drobiowa, sałata zielona, ogórek konserwowy, rzodkiewka serek topiony, powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.

Obiad

Zupa szpinakowa z jajkiem (1,3,7,9) kompot domowy, pulpety w sosie mysliwskim, makaron razowy, ogórek kiszony (1,3,9)

Podwieczorek

Arbuz,  kisiel domowy,   herbatka z cytryną.

Wtorek 07.07.20.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor polski, szczypiorek, sałatka jarzynowa,   powidła,  herbata z maliną.
Obiad zupa z fasolki szparagowej, placki ziemniaczane z kwasna smietana, ,   kompot domowy (1, 3, 7).
Podwieczorek Chałka drożdżowa z powidłami lub serekiem waniliowym, lemoniada.
Środa 08.07.20.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, polędwica drobiowa, sałata zielona, kiszony ogórek, żółty ser, płatki z mlekiem,  herbata z maliną.
Obiad Barszcz z makaronem, kotlet z batatów i kaszy jaglanej, ziemniaki puree, fasolka    woda mineralna z cytryną (1, 3, 7)
Podwieczorek Galaretka,  ciasteczko owsiane, truskawki   woda z cytryną.
 
Czwartek 09.07.20.
Śniadanie Szwedzki stół:bułka   żytnia, razowa z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek konserwowy, twarożek z rzodkiewką,    powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.
Obiad Krem kalafiorowy z zieloną pietruszka i makaronem, kurczak w sosie słodko kwasnym z warzywami, ryż, , buraczki,  (1, 7,9).
Podwieczorek Rogaliki drożdżowe wypiek własny, owoce,  lemoniada,

 

Piątek       

10.07.20.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem,miód,  powidła, herbatka z cytryną (5,3) .
Obiad

Zupz z ciecierzyce, pierogi z owocami i jogurtem ,    herbatka z cytryną (1,3, 7, 9).

Podwieczorek

Truskawkowo borówkowe koktajl, chrupki kukurydziane, woda z cytryną.