alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 17.02.20.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, szynka  z indyka, , pomidor, szczypiorek, sałata zielona, serek topiony , powidła, herbata z cytryna i pomarańczem.

Obiad

Krem z białych warzyw, makaron w sosie bolońskim, kompot domowy, (1,7,9)

Podwieczorek

Kisiel domowy z owocami, chrupki kukurydziane,  herbatka z cytryną.

Wtorek 18.02.20.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, kiełbaska krucha, sałatka z pomidora, jogurt naturalny i szczypiorek, owsianka z owocmai,  powidła,  herbata z maliną.
Obiad Kapuśniak na mięsie z zieloną pietruszką, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka, kompot domowy (1,3, 7, 9).
Podwieczorek Chałka maślana z powidłami lub serkiem waniliowym, jabłko, herbatka.
Środa 19.02.20.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem,jajecznica na szynce z szczypiorkiem, salami, zielony ogórek, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Zupa porowa, leczo z ryżem,  woda mineralna z cytryną (1, 7, 9)
Podwieczorek Serek waniliowy z musem truskawkowym,  woda z cytryną.
 
Czwartek 20.02.20.
Śniadanie Szwedzki stół:bułka   żytnai, razowa z masłem, pasztet pieczony, papryka paseczki, twarożek naturalny z jogurtem i rzodkiewką,  powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.
Obiad Zupa wiedeńska z zieloną pietruszką, rolaki wieprzowe z kaszą bulgur, ogórek kiszony,  (1, 3, 7,9).
Podwieczorek Tlusty czwartek - Pączki wypiek własny,  herbatka owocowa,

 

Piątek       

21.02.20.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem,, pasta z makrelą z ogórkiem, serkiem, powidła, herbatka z cytryną (5,3) .
Obiad

Krem jarzynowy, pierogi z serem,   herbatka z cytryną (1,7).

Podwieczorek

Koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego, biszkopty, kiwi,  herbatka z cytryną.