alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 11.06.18.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, sałata zielona, salami, pomidor, rzodkiewka, paski ogórka zielonego, powidła, kakao, herbata z cytryną.
Obiad

Zupa z młodych warzywek, makaron z sosem bolońskim z marchewką,   woda mineralna z cytryną

Podwieczorek Budyń z truskawakmi i malinami,   woda z cytryną, miętą.

 

Wtorek 12.06.18.
Śniadanie Szwedzki stół: Bułka żytnia,  razowa z masłem , sałatka z pomidorów, szynka wieprzowa, rzodkiewka, serek śmietankowy, herbatka owocowa, kakao.
Obiad Rosolnik, kotlet drobiowy, ziemniaki, buraczki, woda mineralna z cytryną.
Podwieczorek Owocowe szaszłyki, chebek ryżowy,     herbata miętowa z cytryną.

 

Środa 13.06.18.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, szynka z indyka, sałata zielona,  pomidor, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, , herbata z miodem
Obiad Pomidorowa z ryżem, pierogi z mięsem , surówka,  woda mineralna z cytryną
Podwieczorek lody z truskawkami, lemoniada cytrynowa z miętą.
01.11.17.
Czwartek 14.06.18.
Śniadanie Chleb żytni, razowy z masłem, kiełbaski z szynki, pomidor, ogórek zielony, serek topiony śmietankowy, powidła, herbata z cytryna, kakao, mleko.
Obiad Zupa serowa z warzywami, pieczeń rzymska z sosem, ziemniaki, surówka,  woda z cytryna i miętą.
Podwieczorek Koktajl z owoców sezonowych, ciasteczka owsiane,  lemoniada cytrynowa.

 

Piątek          

       

15.06.18.

Śniadanie Płatki kukurydziane, owsiane, suszone owoce, pasta z makreli z ogórkiem małosolnym, młodą cebulką,  zielony ogórek, serek naturalny z szczypiorkiem, herbatka cytrynowa.
Obiad

Barszcz zabielony z makaronem, jajko gotowane w sosie śmietanowym z koperkiem, ziemniaki, młoda marchewka, , komot z rabarbaru.

Podwieczorek

Przekąski z młodych warzyw: kalarepka, młode marchewki, kalafior, zielony ogórek, rzodkiewka, herbatka miętowa.