alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 11.12.17.
Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, razowy z masłem, łopatka gotowana, pomidor, twarożek, rzodkiewka, szczypior, herbata z cytryną, kawa zbożowa.
Obiad

Zupa jarzynowa, makaron z sosem myśliwskim, kiełbaską i warzywami, woda niegazowana, kompot.

Podwieczorek Gofry z jabłkiem i cynamonem, mandarynki, suszone owoce,  herbata z cytryną.

 

Wtorek 12.12.17.
Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, mieszany z masłem, szynka wieprzowa, zielony ogórek, sałatka z łososia, powidła, herbatka owocowa, kakao.
Obiad Barszcz ukraiński, kotlet mielony, ziemniaki, sos, ogórek kiszony, woda niegazowana, kompot z jabłka.
Podwieczorek Babeczki świateczne z bakaliami, pomarańcze,  kakao, herbatka.

 

Środa 13.12.17.
Śniadanie Szwedzki stół:bułka żytnia, razowa, pasztet domowy, kiszony ogórek, serek naturalny, powidła,  herbata z miodem
Obiad Zupa kalafiorowa, placki ziemniaczane z dżemem, woda z cytryną i miętą.
Podwieczorek Kawiorek z szynką, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym, sałatka jarzynowa, herbata z miodem i cytryną.
01.11.17.
Czwartek 14.12.17.
Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, szynka z indyka, sałata zielona, pomidor, ryba w pomidorach, powidła, herbata z miodem.
Obiad Rosół z makaronem, gulasz wieprzowy, ziemniaki, buraczki, kompot z wisni.
Podwieczorek budyń waniliowy, owoce, biszkopty,  sok malinowy

 

Piątek          

       

15.12.17.

Śniadanie Szwedzki stół: Chleb żytni, mieszany z masłem, płatki owsiane z mlekiem, suszone owoce, jajecznica z szczypiorkiem,  twarożek, powidła śliwkowe, herbata z miodem.
Obiad

Barszcz biały, filecik z ryby panierowany, ziemniaki puree, marchew gotowana,  kompot owocowy.

Podwieczorek

kanapki na ciabatce, serek waniliowy, miód, powidła, kiwi, herbatniki.