alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 26.10.20.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem,schab gotowany, sałata, szczypiorek, serek śmietankowy, powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, kurczak w sosie koperkowym, kasza jaglana, marchewka gotowana,  kompot domowy

Podwieczorek

budyń smietankowy, jabłko, chrupki kukurydziane,  herbatka z cytryną.

Wtorek 27.10.20.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, białe kiełbaski, ser zólty, pomidor, papryka,  powidła,  herbata z maliną.
Obiad Rosół z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka z buraczków gotowanych,  kompot domowy
Podwieczorek Owocowe fondue, chlebek ryżowy, owoce,  lemoniada.
Środa 28.10.20.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem, ałatka warzywna, kiełbaska krakowska, pomidor, szczypiorek,   płatki kukurydziane, muslli na mleku, powidła,  herbata z maliną.
Obiad zupa kapuśniak z kapusty, schab gotowany w sosie pomidorowym, ryż gotowany z czarnuszką, warzywa gotowane,   kompot domowy.
Podwieczorek Racuchy drożdzowe z gumisiowymi powidłami,  woda z cytryną.
 
Czwartek 29.10.20.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni, razowy z masłem, szynka gotowana z indyka,  sałata zielona, zielony ogórek, pasta z łososia, powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.
Obiad Zupa krem z kalafiora z ptyskowym groszkiem, łazanki z kapustą kiszoną gotowana z duszona cebulką z dodatkiem boczku,  kompot domowy.
Podwieczorek Chałka drożdzowa z gumisiowymi powidłami lub serkiem waniliowym, banan,   herbatka z pigwą,

 

Piątek       

30.10.20.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem, zielony ogórek, pasta z jajka z szczypiorkiem, powidła, herbatka z cytryną  .
Obiad

Barszczyk czerwony z makaronem gwiazdki/łezki, kotlecik rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką,    woda z cytryną .

Podwieczorek

Meksykański podwieczorek,   woda z cytryną.