alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 21.09.20.
Śniadanie        

 

Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, pasztet z pomidorami, ogórek konserwowt, ser zółty, pomidor, powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.

Obiad

Zupa krem z kalafiora z ptyśkowym groszkiem, makaron z sosem bolońskim,   kompot domowy

Podwieczorek

Tosty z szynką i żółtym serem, paseczki papryki, winogrona,   herbatka z cytryną.

Wtorek 22.09.20.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem, jajecznica na szynce, serek śmietankowy z rzodkiewką, kiełbaska krakowska, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Rosół z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z koperkiem,    kompot domowy
Podwieczorek Owoce zapiekane pod kruszonką, herbatka miętowa,     lemoniada.
Środa 23.09.20.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa z masłem,żółty ser,  zielony ogórek, salami,   płatki kukurydziane na mleku, powidła,  herbata z maliną.
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, pierś z kurczaka w sosie koperkowym, ryż, warzywa gotowane,  kompot domowy.
Podwieczorek Kisiel domowy, owoce, ciasteczka biszkopty,     woda z cytryną.
 
Czwartek 24.09.20.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni, razowy z masłem,  sałatka z pomidora, szczypiorek, jogurt naturalny, schab pieczony, , sałata zielona,   powidła, herbata z cytryną i pomarańczem.
Obiad Zupa kapusniak z kapusty słodkiej, kotleciki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką,   kompot domowy.
Podwieczorek Ciasto z jabłkami, wypiek własny,    lemoniada,

 

Piątek       

25.09.20.
Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli zalewane mlekiem, chleb żytni z masełkiem, ryba makrela w pomidorach, zielony ogórek, powidła, herbatka z cytryną  .
Obiad

Barszcz czerwony z makaronem, pierogi z serem z dodatkiem masełka,  woda z cytryną .

Podwieczorek

Zapiekanki na bagietce z serem zółtym, pieczarkami, arbuz,  woda z cytryną.