alt alt alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 21.01.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb razowy, zytni z masłem, polędwica, sałata, zielony ogórek, ser żółty, powidła, herbata zimowa, kawa inka..
Obiad

Krem z kalafiora, pulpety wieprzowe w sosie myśliwskim, makaron razowy, surówka,  kompot z jabłek.

Podwieczorek Budyń smietankowy z zmiksowanymi owocami, jabłka pomarańcze, chrupki kukurydziane, herbtaka owocowa.

 

Wtorek 22.01.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chle żytni, razowy z masłem, kiełbaska myśliwska, pomidor z cebulka, serek śmietankowy z szczypiorkiem, powidła, herbatka z imbirem i cytryna i miodem.
Obiad Zupa szpinakowa, sznycel drobiowy, ziemniaki, buraczki, kompot domowy.
Podwieczorek Galaretka, owoce, herbatniki,   herbatka malinowa.

 

Środa 23.01.19.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor z cebulką, serek żółty, powidła, herbata owocowa, kakao, mleko.
Obiad Żurek z jajkiem, kurczak w sosie potrawkowym, ryż, marchewka z groszkiem,  woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Bułeczki maślane z powidłami lub serkiem waniliowym,  herbatka z imbirem, cytrynka i miodem.
01.11.17.
Czwartek 24.01.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb razowy, zytni z masłem, szynka wieprzowa, sałata, zielony ogórek, ser zółty, powidła, herbata, kwa inka.
Obiad zupa meksykańska łagodna, schab nadziewany brokułem, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot.
Podwieczorek Pizza w kuchcikowie, herbatka.

 

Piątek          

       

25.01.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem,makrela,  ogórek konserwowy, powidła, twarożek,  herbatka.
Obiad

zupa jarzynowa, nalesniki z serkiem waniliowym,  kompot .

Podwieczorek

Tosty z żółtym serem, papryką i pieczarkami, jabłka,herbatka zimowa.