alt alt

Jadłopis

Domowe posiłki przygotowywane z naturalnych produktów, z uwzględnieniem sezonowych bogatych w witaminy warzyw i owoców, Dzieciom z alergiami pokarmowymi oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzieci codziennie otrzymują świeże owoce oraz warzywa, są zachęcane do próbowania nowych potraw, które samodzielnie wykonują podczas zajęć kulinarnych „Kuchcikowo”.

Uczymy dobrych manier przy stole.

 

 

Poniedziałek 11.03.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb razowy, żytni z masłem, szynka gotowana, mix sałat, pomidor, szczypiorek, twarożek  śmietankowy,  powidła, herbata zimowa, kawa inka.
Obiad

Rosolnik, kluski półfrancuskie w sosie mięsno - warzywnym, buraczki,  kompot domowy.

Podwieczorek Rogal drożdzowy z kruszonką serkiem waniliowym lub miodem, banan,  herbatka z cyrtryną.

 

Wtorek 12.03.19.
Śniadanie Szwedzki stół: chleb żytni, razowy z masłem,  kiełbaska krucha, ogórek małosolny, ser żółty, rzodkiewka,  powidła,   herbatka z imbirem i cytryną i miodem.
Obiad Zupa pomidorowa  z ryżem, pierś z indyka w panierce z siemieniem lnianym, ziemniaki puree, surówka,  kompot domowy.
Podwieczorek Serek waniliowy z musem truskawkowym, jabłko,   herbatka cytrynowa.

 

Środa 13.03.19.
Śniadanie Szwedzki stół:chleb żytni razowy z masłem, szynka drobiowa, sałata zielona, ogórek, serek śmietankowy z rzodkiewką, powidła, herbata owocowa, kakao,
Obiad Zupa neapolitańska z makaronem, schab nadziewany brokułem, kasza gryczana, ogórek kiszony,  woda mineralna z cytryną
Podwieczorek Tosty z serem, szynka i papryką, owoc,   woda z cytryną.
 
Czwartek 14.03.19.
Śniadanie Szwedzki stół: bułka żytnia, razowa,  kiełbaski cielęce z wody,ketchup,   sałatka jarzynowa, ser żółty , powidła, herbata,
Obiad Zupa z cukini, kurczak w sosie śmietanowo - ziołowym, ryż, marchewka z groszkiem,   kompot domowy.
Podwieczorek Ciasto drożdżowe z owocem - wypiek własny , herbatka.

 

Piątek          

       

15.03.19.

Śniadanie Szwedzki stół: płatki kukurydziane, musli z suszonymi owocami z mlekiem,  pasta z makreli z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i jogurtem naturalnym, , chleb żytni z masłem, powidła,  herbatka.
Obiad

Zupa jarzynowa, kotleciki rybne w sosie cytrynowym, ziemniaki, surówka,  kompot .

Podwieczorek

Ciabata żytnia, razowa z masłem, serek śmietankowy z zielonym ogórkiem i rzodkiewką, powidła,   owoc, kompot.